21-07-06

Prostaatoperatie

Wat gebeurt er als de prostaat groter wordt?

 

Normaal is de prostaatklier zo groot als een kastanje. Bij veel mannen rond het veertigste jaar begint de klier onder invloed van hormonen te groeien. Als de prostaat groter wordt, wordt de plasbuis dichtgedrukt en wordt de afvoer van urine belemmerd. 75 procent van alle mannen krijgt als gevolg van prostaatvergroting klachten met plassen.

Plasklachten als gevolg van prostaatvergroting zijn:
- niet goed kunnen beginnen met plassen;

- meer aandrang hebben en vaker moeten plassen;

- urinestraal is minder krachtig en wordt onderbroken;

- nadruppelen;

- nachtelijk plassen.

Thans worden veelal geneesmiddelen toegepast ter behandeling. Bij 1 op de 10 mannen blijkt een operatie de beste oplossing te zijn. Tijdens de operatie wordt een deel van de prostaat weggenomen, waardoor de beklemming van de plasbuis wordt opgegeheven.

 

Wat gebeurt er precies bij een prostaatoperatie?

 

Een prostaatoperatie kan op twee manieren worden uitgevoerd:
- via de plasbuis;

- via een snede in de buikwand.

Welke manier van opereren de arts in uw geval kiest is afhankelijk van de grootte van de prostaat en van uw algehele conditie.
- Operatie via de plasbuis
Via de plasbuis worden, onder plaatselijke verdoving, stukjes weefsel weggenomen. Na de operatie wordt een catheter in de blaas gebracht om de weefselstukjes weg te spoelen en het wondvlak schoon te houden. De catheter blijft een paar dagen zitten.

Een operatie via de plasbuis heeft twee grote voordelen: er ontstaat geen uitwendige, zichtbare operatiewond en de opnameduur is kort. Gemiddeld blijft men 4 tot 5 dagen in het ziekenhuis.

- Operatie via de buikwand
De ingreep kan plaatsvinden onder algehele verdoving of plaatselijke verdoving via een ruggenprik. Ook bij een open prostaatoperatie wordt na de ingreep een catheter in de blaas gebracht om bloedstolseltjes weg te spoelen en het wondvlak schoon te houden. Een catheter moet ongeveer zeven dagen blijven zitten.

Vooral de eerste weken na de ingreep is het mogelijk dat u vaker moet plassen dan normaal. Tot twee maanden na de operatie kan er zo nu en dan bloed in de urine zitten.

 

Waar moet ik rekening mee houden na de operatie?

 

Na beide operaties kan het enkele maanden duren voordat de blaas weer normaal functioneert. Ongeveer 6 tot 8 weken na de operatie zal het plassen weer normaal gaan en heeft u minder last van aandrang. Voor een goede genezing zijn er een aantal regels die u in acht moet nemen:

- U moet per dag minstens 1_ liter drinken om de blaas schoon te spoelen. Gebruikt u liever geen alcoholische dranken.

- De eerste weken na de ingreep kunt u het beste rustig aandoen en moet u uzelf ontzien. Gedurende 3 tot 4 weken na de operatie mag u geen zwaar lichamelijk werk doen, geen zware dingen tillen en niet fietsen.

- Tot drie weken na de operatie maag u geen gemeenschap hebben

16:31 Gepost door Luca in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.